Review: Charmzone New Control Cream

July 14, 2014

Salam and hello everyone! Today I would like to review a facial product which I have not done in a really long time! Introducing, Charmzone New Control Cream. 



If you feel like scrubbing is too harsh for your skin, or your stubborn blackheads are forever there..or you're sick of finding the right product to balance your oil and moisture level of your skin, then this amazing cream may be just what you need.

So what is this magic?




Charmzone New Control Cream works to remove impurities deep down in your pores without scrubbing. It helps to maintain the skin's natural balance of oil and moisture. Doesn't this sound interesting to you already!

  • It can control hyperactivity in the sebaceous glands to prevent overproduction of sebum and allow the skin to absorb moisture better.
  • Helps to induce skin's own production of natural moisturizing factor(NMF). Actually our skin has its own 'factory and ingredients' to help us look good, but our own act of being too harsh by scrubbing too much or not removing makeup properly, makes the system goes down..
  • Balancing skin oil and moisture level (people like me have crazy rollercoaster ride skin)
  • The essence ingredient provides enriched nutrition.


How to use it?

The method to use this product is very new to me and different from other facial products, so take note! :)

Step 1: Cleanse your face with your current facial cleanser.
Step 2: Apply New Control Cream.


As you can see, the texture is very oily! berkilat kilat tu ha..

Before applying the cream..

Spread it evenly all over your face.
 Allow the cream to sit for 2 to 3 minutes until the skin becomes moisturized!



Take a good look at my face above. Shiny and oily right? That's what it will look and feel like after spreading the cream.. if you touch your face, you can feel it's very oily..like grease and so licin. hahaha...but don't worry! It's working its magic on you!

After that, massage for about 20 to 30 seconds so that it totally absorbs well.

Step 3: Take a tissue, and gently pat the cream off.


Next, continue with your normal facial routine ; toner, moisturizer, serum etc.

The above routine is suitable for morning. Whereas for night, let the cream sits longer on your skin, about 3 to 4 minutes and massage longer for 5 minutes. Encouraged to rinse with warm water before continuing with your normal facial routine. Also, those with acne prone skin, you are STRONGLY advised to rinse with your face with warm water (both day and night) before putting on your toner etc..

So what's my take on this?

  • My skin has always been weird..has always been confusing me..sometimes it's dry, sometimes it's oily..I want to blame it on my hormones and also my products, but then again, it's a recycle..when I found a good product, it stops working well and thus I have to move on to another product. When I heard about this cream, I thought this would help since it works to balance both the OIL and MOISTURE level of your skin. So I thought, why not right? After testing this product for about 2 weeks plus, I notice that my skin doesn't get too oily at the end of the day, compared to before. My face feels 'gebu', soft, and honestly speaking, it does balance my oil and moitsure level.. My cheeks are not that dry either ever since I tried this. The formation of acne and black heads are less too! I must say, my skin looks fresh even till late evening.
  • But one downside of this product is that, I notice if I use it daily, my skin will become EXTRA DRY..so what I do is, I use it every other day, so there's a breather for my skin. I don't know if it's just me who is facing this, do let me know if this happens to you too ok? I think my skin is a bit sensitive lately.. gosh I feel old. 

What do you think? Keen to try it? Do give it a try and let me know if it works just as well for you :) 

You can get Charmzone New Control Cream HERE !
Click this link to view all Charmzone's products by Hishop! : www.hishop.my/charmzone


Good news, there's an exclusive RM20 rebate for my readers! Just key in the code: CHARMJUNE
*with minimum purchase of RM99, valid till 31 August 2014


Thanks Hishop for bringing in this product! Let's show 'em some love, shall we?

Like them on Facebook: www.facebook.com/hishopmy
Follow on Twitter: www.twitter.com/hishop.my
Subscribe for exclusive updates: www.hishop.my/subscribe


XOXO
Lina

MEGA BAZAAR: Bazaar Usahawan Melayu Online Terbesar di Malaysia

May 11, 2014

Salam :) 
Siapa sini suka online shopping? SAYA! 
Siapa sini tangan dia gatal suka check Instagram #sayajual ataupun #visitmyig ataupun #instashop? SAYA!! 
Haaaa..apa lagi?

Nantikan bazaar terbesar di Malaysia pada 21 dan 22 Jun ini di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS). Lebih 1000 usahawan online di Malaysia akan turun ke padang untuk buka booth masing-masing, termasuklah ramai celebriti tanah air yang juga bergiat aktif dalam bidang keusahawanan dan ada business sendiri! 

Baru-baru ini, telah berlangsungnya sidang media MEGA BAZAAR ini.







Rekod baru menghimpunkan lebih 1000 peniaga ‘online’


Kuala Lumpur: Fenomena baru bakal tercipta Jun depan apabila syarikat Eh Eh Bazaar Sdn Bhd dengan kerjasama strategik Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) WP Putrajaya menganjurkan acara jualan secara besar-besaran sekali gus menghimpunkan lebih 1000 usahawan internet ini menerusi MEGA BAZAAR: Bazaar Usahawan Melayu Online Terbesar di Malaysia.

Acara yang berlangsung pada 21 dan 22 Jun depan bertempat di Hall A, Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) ini mengangkat objektif bagi memegang rekod sebagai satu perhimpunan besar-besaran bagi usahawan online dengan menjadi online bazaar terbesar di Malaysia selain menggalakkan aktiviti keusahawanan terutamanya di kalangan bumiputera dan membantu meningkatkan ekonomi ummah serta mempromosi produk dan perniagaan usahawan melayu online kepada rakyat.

Kerjasama strategik ini adalah untuk menggalakkan usahawan melayu online menjadi ahli DPMM WP Putrajaya bagi memastikan perniagaan online mereka diberi perhatian khusus dan peluang yang lebih besar untuk memasarkan produk mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Tak perlu untuk diperkenalkan lagi, sebaliknya semua sedia maklum akan hashtag #sayajual dan #visitmyig yang begitu popular dan sinonim dengan pembangunan zaman moden hari ini.

Sesiapa saja yang mempunyai akaun laman sosial instagram pasti tidak terlepas daripada pelbagai mesej berbentuk sebegini. Itulah realitinya yang mana semua bentuk perniagaan dan jual beli kini hanya di hujung jari saja. Laman sosial ini dijadikan medium untuk sesiapa saja menjalankan aktiviti perniagaan dan lebih mengejutkan, mereka mendapat sambutan baik dan mampu mengaut keuntungan berlipat ganda berbanding mereka yang membuka premis atau menyewa kedai di luar.

Kebanyakan daripada peniaga online atau lebih dikenali sebagai vendor ini beroperasi sepenuhnya secara atas talian terutamanya dari rumah. Setiap satu daripada mereka mempunyai pelanggan dan pengikut setia masing-masing.

Atas alasan sama, Eh Eh Bazaar Sdn Bhd memberi peluang dengan menyediakan tapak perniagaan kepada usahawan-usahawan online bagi mempromosi barangan
”MEGA BAZAAR: Bazaar Usahawan Melayu Online Terbesar di Malaysia”.

Bukan setakat pakaian dan makanan saja yang dijual, malah pelbagai produk dan keperluan boleh dibeli dengan hanya melayari laman sosial. Seakan sebuah kedai serbaneka dan pusat membeli-belah, sistem perniagaan moden ini lebih menjurus kepada golongan muda yang kesemuanya bersungguh-sungguh menjual barangan mereka.

Aksesori seperti beg tangan, cermin mata, kanta lekap, kasut hinggalah kepada produk kesihatan, produk kecantikan dan kelengkapan rumah turut dijual. Malah hari ini, pelbagai perkhidmatan juga ada disediakan termasuk sistem penggera rumah, pakar runding majlis dan bermacam-macam lagi antara paling mendapat sambutan.

Bayangkan, kesemua mereka yang sebelum ini menjual produk secara online kali ini akan berhimpun, bertemu dan berdepan pelanggan masing-masing secara offline.

Menurut Pengarah Urusan Eh Eh Bazaar Sdn Bhd, Iffah Zaimi, penganjuran Mega Bazaar ini akan menjadi satu sejarah tersendiri kepada kesemua pengusaha perniagaan online di Malaysia.

“Saya sendiri tidak dapat bayangkan kemeriahan pada acara ini nanti kerana kesemua pengusaha yang bergiat aktif ini akan berhimpun dengan menjual produk mereka pada harga paling rendah dengan menawarkan pelbagai promosi istimewa sepanjang dua hari di MAEPS nanti.

“Ini adalah satu usaha dan inisiatif yang pihak kami fikirkan terbaik untuk menyuntik semangat kepada usahawan Melayu dan anak muda yang selama ini menjadikan laman sosial masing-masing sebagai tapak membuka perniagaan. Selain mampu menyediakan satu bazaar yang akan menempatkan pelbagai produk dijual, Mega Bazaar ini juga akan menjadi satu lokasi membeli-belah paling murah dengan pakej pembelian yang menarik.

“Lebih 1000 usahawan Melayu akan berada di situ dan lebih menariknya terdapat lebih 50 artis dan selebriti akan turut sama menjual pelbagai produk mereka. Jika kita lihat hari ini, golongan selebriti juga tidak melepaskan peluang untuk menjalankan perniagaan mereka di laman sosial masing-masing.

“Antara selebriti yang akan hadir menjaga booth mereka pada 21 dan 22 Jun depan termasuk pelakon jelita, Neelofa yang akan bertemu peminat selain menjual produk kanta lekap, LofaLens dan beberapa produk lain, Mila Jirin, Afdlin Shauki, Mawi dan Ekin, Adira, Yana Shamsuddin, Eira Syazirah, Nabil Raja Lawak, Mizz Nina dan suaminya, Noh Hujan, Ameer (Fourteen), bintang bola sepak, Fahmi Apex dan ramai lagi.

“Justeru saya boleh bayangkan kemeriahan sambutan Mega Bazaar ini nanti,” katanya yang sebelum ini pernah menganjurkan bazaar lain termasuk “CarBonet sale” pada Disember lalu di Bangi dan Eh Eh Bazaar Outstation S.E 1.0 di Mydin MITC Ayer Keroh Melaka.


Sehubungan itu, Eh Eh Bazaar Sdn Bhd berbesar hati ingin mengundang kesemua anak muda yang menjalankan aktiviti perniagaan secara online di laman sosial masing-masing untuk bersama memeriahkan Mega Bazaar ini bagi mengembangkan lagi perniagaan selain berdepan sendiri pelanggan secara offline.

Tambah Iffah, dengan harga serendah RM400, mereka akan berpeluang untuk menempah booth untuk dua hari berniaga dengan pelbagai kelengkapan lain turut disediakan.

"Pihak kami menyediakan lokasi berniaga paling strategi dengan penghawa dingin, kemudahan meletak kenderaan selain booth yang lengkap dengan meja dan kerusi. Saya rasa, harga booth yang kami tawarkan begitu rendah berbanding sambutan yang sudah kami jangkakan.

"Ini adalah pelaburan terbaik bagi meletak perniagaan online anda ke tahap jauh lebih baik," katanya.

Sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi nombor 012-2920131 untuk keterangan lanjut atau menempah gerai anda.

Sekilas fakta mengenai syarikat penganjur, Eh Eh Bazaar ditubuhkan sebagai syarikat pengurusan acara dengan memfokuskan penyediaan tapak perniagaan atau bazar bagi vendor yang dikenali sebagai Eh Eh Bazaar!.

Disebabkan lokasi bazar sedia ada kebanyakannya lebih tertumpu di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang. Oleh itu, Eh Eh Bazaar melihat peluang ini dan pemilihan lokasi di bahagian Selatan Lembah Klang terutamanya di Putrajaya dan Bandar Baru Bangi.


Kepada semua owner online business, this is a good chance untuk mempromosi produk dan business anda! I will be there for sure nak shopping sakan and bergambar dengan Fahmi Apex! hehehe :) 

See you there!


Femes Bazaar 1st Year Anniversary HAUL!

March 06, 2014

Salam and hello everyone! 

Alhamdulillah, bulan ini rezeki lebih..all my hard work paid off, thank you so much Boss. Rasanya dah lama tak shopping semenjak start kerja..hehe.So nak treat myself once in awhile.  Have you heard of Femes Bazaar before? Femes Bazaar ni diorang selalu operasi at Rasta and ramai vendors best best termasuklah geng geng celebrity pun jadi vendors kat bazaar ni jugak. Ramai juga artis yang ceburkan diri dalam bidang business rupanya! Terasa pulak diri ni nak try berbusiness one day..InsyaAllah..

Last weekend, my sisters and I went to check out Femes Bazaar at Tierra Crest@Kelana Jaya. One of my best friends is a vendor there! Who? Read on to find out! Kali ini Femes Bazaar menyambut 1st year anniversary mereka, so bazaar this time around lagi meriah and lagi pack!


Nampak kat Instagram, ramai dapat bergambar dengan celebriti.. But bila me pegi, tak nampak pulak..waaaa..mungkin dah balik kot :(  Takpe lah...tunggu the next bazaar..

Today nak share with all of you what I bought at the bazaar! *rasanya this is my first haul entry*



1) Chiffon Cardigan from Z'hanna Boutique
Sekarang me memang suka kumpul chiffon cardigan macam ni. Very comfortable and sedap je pakai! Sesuai dengan cuaca kita yang selalu panas ni. Zhanna Boutique also sells kaftans and blouse!

Check them out at Instagram : zhannaboutique


2) Earrings from Psychedelic Store
I've always been obsessed with earrings, thought of needing new pairs because most of mine are pretty rusty and old.

Check them out at Facebook : https://www.facebook.com/pscdlc
                             Instagram : psychedelicstore


3) Rainbow Cookies from dessertzbymc
It's the in-thing these days! Sedap and cute..memang cannot resist!

Check them out at Instagram: dessertzbymc


4) Cotton Shawl from Rainbownista
Slowly tengah kumpul shawl sekarang..sikit sikit lama jadi bukit. InsyaAllah, one day :) Memang hati berkenan sgt dengan shawl pink ni..it's a wide shawl, so tak singkat. Sedap pakai jugak. Rainbownista sells a variety of shawl with so many colours! Rainbownista is owned by my best friend, Nina. Her style is colours, hence the name Rainbow, and her products sangat colourful, especially kaftans!

Check them out at Instagram: rainbownista13
                             Facebook: https://www.facebook.com/rainbownista


Believe it or not, semua ni total bawah RM100. Rasa sangat puas hati sebab dapat banyak barang! Kebetulan semua macam pink pink gitu..hehehe.


Can't wait for their next bazaar!

XOXO
Lina

Kay Cafe & Restaurant @Tropicana City Mall

February 23, 2014

Salam and hello everyone. Rasanya dah lama tak update food review kan? Here's a brief review on a restaurant that my friend and I stumbled a few months ago at Tropicana City Mall. 

If you're looking for a restaurant with beautiful interior and an affordable price for food, then this is the place. Kay Cafe & Restaurant is a Chinese concept restaurant, serving a wide range of Chinese cuisine with reasonable price.




The interior and ambience of this place really reminded me of a hotel lounge or coffeehouse. The cozy armchairs would make you feel relax. A good place to relax after a hard day at work, or even a short relaxing time during lunch hour while having yummy meals. This place is very cozy.. :) 



 

We tried the set lunch and I found it very worth it. It came with bottomless drinks and dessert! All for only RM14.00+ ! 


I tried the Sweet and Sour Chicken with Rice set and Peach Lime Tea (really refreshing!). The dessert of the day was coconut pudding or coconut jelly also can. I found that the portion of the meal was just nice, not too much not too little. The sweet and sour chicken was good, I could taste both sweet and sour. You know how some places couldn't produce both taste, right! But this didn't disappoint. The coconut pudding to end my meal was a good ending! 

If you're keen to try this place, it's located on the ground floor (if Im not mistaken!), the same floor as the main lobby. 

Service Quality : 3/5 
Food & Drinks Quality : 4/5
Ambience : 4/5
Price : $$
Will I come back? : YES



Rating Guide  
1/5 : Poor 
 2/5 : Fair 
 3/5 :Average   
4/5 : Good  
5/5 : Excellent 
$ :Budget  
$$ : Mid-range  
$$$ : Splurge 



Tel: 03-7726 8628


XOXO 
Lina

A new year, a new career, a new life!

January 16, 2014

Salam and hello everyone! HAPPY NEW YEAR! Sorry sebab dah missing for a few weeks...been busy with my new full-time job and I'm excited to tell you all about it from time to time!  I hope everyone had a great new year celebration with your loved ones, and those who didn't go out to celebrate (like me!), no you're not alone, yang penting, our new year's resolutions! Resolutions? Every year benda same for me, but tahun ni mungkin ada kelainan sikit..hehe insyaAllah..

So what's my goal for 2014?

  • Be more THANKFUL and BERSYUKUR with what I have and what Allah has given me. Less complain, and more doa.
  • Be more RAJIN to do my room (yes dengan malunya saya mengaku) and make sure it's tidy EVERY DAY!
  • Be more HEALTHY via exercises and diet (need to control makan! Doctor dah marah)
  • Eliminate NEGATIVE people in my life and focus on positivity and moving forward!
  • Be more RAJIN to do solat-solat, not just the 5 solat wajib, also solat sunat etc.
  • Be more RAJIN to read the Al-Quran after solat
  • Be more BRAVE in handling incoming challenges and making decisions
  • Be more ASSERTIVE and learn to say NO!

So there you go; my goals for 2014 and years beyond.. I have a feeling this year will be a great year for me, I don't know why, but I just get that hunch and vibe that it's a good year for me! Perhaps because I found love? or perhaps because I got a new job? Oh yea..talking about my new job! Im a full-time kindergarten teacher now!

Alhamdulillah I found a job that doesn't feel like a job. Get what I mean? I don't drag myself to work anymore! It shows that I love this job..It's true what they say, if you do something that you love with passion, it will never be a 'job' at all :) So far so good; I'm still trying to adapt myself to the new atmosphere..imagine 40 kids running, screaming, fighting, throwing things at each other, spilling food, drinks and messing up with paints and crayons.. But on top of all that, they are eager to come to Kindy, to learn to read and write! And I'm glad I am a part of their journey :)



I hope I'm ready to face many more incoming challenges on this new job with courage and positivity!

Bismillah...


XOXO
Lina